Mesto Prešov má na poplatku za odpad vyzbierať vyše 46 miliónov Sk

20.01.2004 Celý región

Vyše 46 miliónov Sk má vyzbierať mesto Prešov v tomto roku na mestskom poplatku za komunálny odpad. Platobný výmer dostane do 29. februára každá z 32 tisíc d...
Vyše 46 miliónov Sk má vyzbierať mesto Prešov v tomto roku na mestskom poplatku za komunálny odpad. Platobný výmer dostane do 29. februára každá z 32 tisíc domácností na území krajského sídla a ďalšie tisíce právnických osôb. Za rok 2003 činil príjem mesta v tejto oblasti približne 44, 5 milióna Sk.

Náležitosti stanovenia výšky poplatku obsahuje príslušné všeobecne záväzné nariadenie (VZN) mesta, ktoré prijal prešovský parlament v novembri 2003. V Prešove zaplatia prví dvaja členovia domácnosti po 400 Sk, ďalší dvaja po 360 Sk a piata a nasledujúca osoba v tejto domácnosti po 140 Sk. Oproti roku 2003 sa poplatok v prvých dvoch skupinách zvýšil o 60 Sk, v tretej o 20 Sk. U právnických osôb zostal pre rok 20034 zachovaný systém platieb za množstvový zber. V oboch skupinách sa nezmenili termíny platieb. Fyzické osoby môžu poplatok zaplatiť naraz, alebo v štyroch splátkach, prvá je k 30. aprílu. Poplatok je splatný v príslušnom roku, nemožno ho preniesť do nasledujúceho.

Vedúca finančného a plánovacieho odboru Mestského úradu v Prešove Mária Nováková konštatovala, že s výberom poplatku boli problémy. Spôsobovala ich početná skupina sociálne neprispôsobivých občanov. Upozornila, že podľa príslušného zákona je maximum ročného poplatku 1200 Sk. Orgány mesta Prešov však rešpektujú sociálnu situáciu tohto regiónu. Pripomenula pritom, že pri prvej skupine poplatníkov vyjde t. r. poplatok 1, 09 Sk na deň, pri druhej 98 halierov a pri tretej 0, 38 Sk. Na druhej strane informovala, že 2154 občanom mesta vlani úrad udelil úľavu, keďže osobne preukázali, že sú dlhodobo mimo trvalého bydliska a mimo územia SR. \"Akceptovali sme platné povolenia na prácu v zahraničí a zelené karty, \" uviedla vedúca odboru.

Nováková upozornila, že od tohto roku zaviedlo uvedené VZN pokuty. Za nesplnenie oznamovacej povinnosti o trvalom bydlisku, pošte osôb b v domácnosti môže fyzická osoba dostať 500 Sk, právnická do 5000 Sk. Pri nezaplatení je možná pokuta do výšky 50 percent z predpísaného poplatku.

Celá vyzbieraná suma je na samostatnom účte a peniaze z neho dostáva firma, zabezpečujúca likvidáciu odpadu, Technické služby mesta Prešov, a. s. Iné použitie takto získaných financií zákon neumožňuje.
Samospráva Prešova má okrem poplatku za komunálny odpad ďalších päť - za záber verejného priestranstva, zo vstupného, z reklamy, za psa a z predaja alkoholických a tabakových výrobkov. Výber ani jedného z nich nezodpovedá úrovni , najvyšší výber za rok 2003 bol z posledne menovaného, a to 6, 52 milióna Sk. Po vstupe do EÚ však prestáva platiť. Druhým bol poplatok za záber verejného priestranstva - 999 tisíc Sk.

(jj)
 

Vyberte región